/ БГНЕС
Взривовете във военновъздушната база "Саки" на анексирания Кримски полуостров по-рано този месец са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на руския Черноморски флот, заяви днес западен служител, предаде Ройтерс.

Във военновъздушната база близо до Новофьодоровка, на западния бряг на полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., на 9 август проехтяха много експлозии.

Служителят, пожелал анонимност, заяви, че Украйна вече последователно постига "кинетични ефекти" дълбоко в тила на руснаците и това оказва негативно въздействие върху логистиката на Русия и "значителен психологически ефект върху руското ръководство".

"Сега оценяваме, че събитията на летище "Саки" на 9 август са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на авиацията на Черноморския флот", каза служителят.

На 12 август британското министерство на отбраната заяви в актуализираната си разузнавателна информация, че при взрива са били унищожени руски бойни самолети и потенциалът на военноморския флот на Русия е бил сериозно понижен. 

Служителят заяви, че руският Черноморски флот в момента не е нищо повече от "флотилия за брегова отбрана", която само от време на време нанася ракетни удари, и че опитът му да заплаши с десант Одеса е бил възпрепятстван.

Длъжностното лице добави, че като цяло войната се намира в "момент на почти оперативен застой". "Сухопътните сили на нито една от страните не разполагат с достатъчно концентрирана бойна мощ, за да започнат ефективни настъпателни действия, които по някакъв начин биха повлияли съществено на хода на войната", заяви служителят.
БТА