Роднинство и приятелство свързва някои от атентаторите в Лондон и Глазгоу
Роднинство и приятелство свързва някои от атентаторите в Лондон и Глазгоу / netinfo
Трима от осемте заподозрени, арестувани за опитите за атентати в Лондон и Глазгоу, са членове на едно и също семейство, а други двама са отдавнашни приятели, съобщават британски вестници, цитирани от Франс прес.

Според няколко вестника, шофьорът на колата бомба, с която бе нападнато летището в Глазгоу се казва Кафил Ахмед, а не Халил Ахмед, както бе обявено. 27-годишният индиец е брат на друг арестуван заподозрян - 26-годишния доктор Сабил Ахмед. И двамата са от Бангалор в Индия, откъдето е и задържаният в Австралия лекар Мохамед Ханиф, който според вестниците им е братовчед.

Освен това Кафил Ахмед се запознал преди години в Кембридж с йорданския доктор Мохамед Аша и с иракския лекар Билал Абдула. Последните двама се познавали от години в Йордания.

Неуспешният атентат срещу летището в Глазгоу първоначално не е бил предвиден и е импровизиран от отчаяние, защото полицията се е готвела да арестува шофьорите на откритите предишния ден коли бомби в Лондон. Това съобщи пожелал анонимност представител на службите за сигурност, цитиран от Франс прес.

Двамата извършители на опита за атентат срещу летище Глазгоу са били закупили повечето материали броени часове преди да ги използват.

"Те смятали, че дните им са преброени, защото службите за сигурност са по петите им и ще ги разпознаят от записите на охранителните камери. Затова и са отишли на летището в Глазгоу, от отчаяние", казва източникът.

Предишният ден полицията беше открила два мерцедеса, превърнати в коли бомби в Лондон, които не бяха избухнали и осигуриха на следователите множество улики.