Роднински връзки в правителството на Браун
Роднински връзки в правителството на Браун / netinfo

Дейвид и Ед Милибанд станаха първите братя във Великобритания от 1929 г. насам, които влизат в състава на едно и също правителство, пише вестник "Индипендънт". И двамата стремително се издигнаха в ръководството на новите лейбъристи.

Дейвид бе назначен от новия премиер Гордън Браун за външен министър, а Ед - дългогодишен ключов съветник в министерството на финансите, което се оглавяваше от Браун - стана министър към правителствената канцелария.

Братята Милибанд са от лейбъристката аристокрация и са едни от лейбъристките депутати с най-добро образование. Ед има репутацията на по-практичен човек, отбелязва водещият всекидневник.

От момента, в който Дейвид, който неколкократно беше сочен за бъдещ министър-председател, потвърди, че няма да се надпреварва с Гордън Браун за водачеството на Лейбъристката партия, стана ясно, че в новото правителство ще му бъде поверена главна роля. Така 41-годишният бивш министър на околната среда, прехраната и селските въпроси стана най-младият външен министър на Великобритания за последните 30 години. Така той се издигна в кариерата си от ръководител на политически отдел на Тони Блеър в опозиция до един от най-високите държавни постове при управление на Браун.

Дейвид е запален привърженик на футболния отбор "Арсенал" и редовно посещава концертите на съпругата си Луис Шекълтън, която свири на цигулка в Лондонския симфоничен оркестър. Семейството има осиновено момченце на две години.

За по-малкия брат Ед, който е на 37 години, казват че тепърва ще се издига, отбелязва "Индипендънт". Като министър към правителствената канцелария той поема ключов пост - ще следи как напредва работата на министерствата и правителствените служби. "Златната двойка" на Уестминстър - съпрузите Ивет Купър и Ед Болс, получиха министерски постове в кабинета на новия британски министър-председател Гордън Браун. Новият премиер обърна специално внимание на ролята на семейството, като извърши радикална реформа и раздели министерството на образованието, пише британският всекидневник "Индипендънт".

Ед Болс, бивш съветник на Гордън Браун като министър на финансите, поема отговорността за новото министерство по въпросите на децата, училищата и семейството, а съпругата му Ивет Купър става държавен министър за жилищното строителство с право да присъства на заседания на кабинета.

Болс е бивш журналист във в. "Файненшъл таймс", а Купър е била кореспондент по икономически въпроси на "Индипендънт". Двамата са изгряващите звезди в управлението на Браун, отбелязва "Индипендънт". Докато е градяла кариера, двойката е отгледала три деца.

Съпрузите са добре приети в Уестминстър. Опитът им като семейство може да помогне за министерските им отговорности, отбелязва изданието.

Основната задача на новото министерство по въпросите на децата, училищата и семейството ще бъде да отговаря за образователната политика на децата и младежите до 19-годишна възраст, която досега бе в пълномощията на министерството на образованието и професионалното обучение.