Рим
Рим / ThinkStock/Getty Images
Италианските власти наредиха да бъде спряно изпомпването на вода от езеро край Рим на фона на продължителната суша в страната, което може да наложи да бъде въведен режим на водата в италианската столица, предаде Ройтерс.


ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Забраната за изпомпване на вода от езерото Брачано ще влезе в сила на 28 юли, съобщи Никола Дзингарети, управител на областта Лацио, която е разположена около столицата.

Глобалното затопляне достигна нови стойности, невиждани от поне 115 000 години

За съжаление това е трагедия. Истината е, че водите на езеро Брачано спаднаха твърде много и сме изправени пред риск от екологична катастрофа, заяви Дзингарети.

Компанията за комунални услуги Ачеа, която управлява водоснабдителната система на Рим, съобщи, че след две години на валежи под средното равнище нивото на водата в резервоарите на Вечния град силно е намаляло, а продължаващата гореща вълна още повече влошава положението. Ачеа обаче оспори нареждането да спре да черпи вода от Брачано, което е разположено на около 30 км северно от Рим, заявявайки, че областните власти са взели едностранно и незаконно решение.

Първата половина на 2017-а е втората най-гореща в историята

Силното намаляване на притока на вода във водоснабдителната система на столицата ще ни принуди да въведем строг режим, което ще засегне 1,5 милиона римляни, каза говорител на компанията.

Според Дзингарети обаче едва 8 процента от водата на Рим идва от Брачано, а Ачеа е имала достатъчно време да намери решение.


Проф. Пимпирев: Ако не помислим за природата, човекът ще има проблеми с оцеляването

По-рано този месец Ачеа започна да спира обществените чешми в столицата. Оттогава се задържат високите температури, които заплашват да направят 2017-а една от най-горещите години, отчитани в Италия.
БТА