/ Guliver/Getty Images
Миналият месец юни е бил третият най-горещ в историята, показват данни на американската Национална океанографска и атмосферна агенция, цитирани от британския в. „Гардиън“. Досега по-горещи са били само месеците юни през 2015 г. и 2016 г.

Първата половина на 2017-а е втората най-гореща в историята

Данните затвърждават и изчисленията, че глобалното затопляне е достигнало до стойности, невиждани от поне 115 000 години насам, като някои експерти вече не вярват, че процесът може да бъде ограничен в рамките на 1,5 или дори 2 градуса по Целзий.

Проф. Пимпирев: Ако не помислим за природата, човекът ще има проблеми с оцеляването

Температурата на повърхността на океаните и на сушата през юни 2017 г. е била 0,82 градуса над средната за 20 в., с което се продължава практиката на 41 поредни месеца юни над този праг.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Юни 2016 г. все още държи рекорда с 0,92 градуса над средните за 20 в., следван от юни 2015 г. с 0,89 градуса. Данните на агенцията не съвпадат съвсем с информацията на НАСА, според която този юни е четвъртият най-горещ, като преди него е и юни 1998 г.

Гигантски айсберг се откъсна от Антарктида (ВИДЕО)

На базата на информацията от космическата агенция учени смятат, че 2017 г. ще е втората най-гореща някога след 2016 г. Досега всички месеци от тази година са сред трите най-горещи от своя вид, с което първата половина на годината е втората най-гореща такава, отново победена само от миналата 2016 г.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Почти рекордните температури продължават и тази година, независимо от преминаването на метеорологичния феномен „Ел Ниньо“, който покачи температурите на планетата и въпреки неговата противоположност – „Ла Ниня“, която в момента държи по-ниски градусите.
БГНЕС