/ БГНЕС
Температурите в Северна Европа чупят рекордите за май, което позволи на скандинавците да се къпят в морето много преди официалното начало на лятото идния месец, предаде Асошиейтед прес.

норвежците препълниха плажовете
БГНЕС

В община Етне, на западното крайбрежие на Норвегия, вчера бяха измерени 32,7 градуса по Целзий, които е рекорд за този месец от годината.

Откриха още една причина за глобалното затопляне

В Дания през май вече беше отчетен рекорд за брой слънчеви часове - до вчера те бяха 348 с тенденция днес да станат 360. Предишният рекорд беше 347 часа.

Рекорд, откакто през 1889 г. датският метеорологичен институт започва да измерва температурите, е отчетен и при средните температури за май. Този месец те са 15-15,1 градуса, а досегашният рекорд беше 13,8 градуса, каза говорител на института.

Климатолози обявиха коя година е била рекордно топла (СНИМКИ)

Още не можем да се кажем дали по-рано установилите се летни температури са свързани по някакъв начин с глобалното затопляне, но е факт, че сегашните температури са най-високите за май от 2000 г. насам, добави той.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

Топлото време позволи на жителите на южните части на Норвегия да се къпят в пристанищата и фиордите. В Южна Норвегия и Швеция беше издадена забрана за палене на огън на открито.

В Полша и Северна Германия май също е необичайно топъл. Земеделците в тези райони се оплакват, че сухото време е нанесло щети на посевите им.
БТА