Глобално затопляне
Глобално затопляне / Guliver/Getty Images
Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, предупреждава група от климатолози и учени. Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво, температурните цели, установени в Парижкото климатично споразумение, ще бъдат почти неизпълними, казват учените в статия, публикувана в списание "Нейчър".

Авторите посочват, че до 2020 г. в шест сектора - енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята може да бъде постигнат значителен пробив в намаляване на емисиите.

Март 2017 е ясен знак за глобално затопляне

Авторите на статията призовават лидерите на Г-20 да признаят, че 2020 г. е критична година за установяване на амбициозни цели в областта на климатичните промени и да обсъдят как да гарантират просперираща, всеобхватна, взаимносвързана и гъвкава и устойчива глобална икономика.

Глобално затопляне
Guliver/Getty Images

Статията е дело на шестима специалисти по климата, в това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН. Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. Фигерес е начело на нова кампания, наречена Мисия 2020, която работи за спешни действия за намаляване на парниковите емисии.

Експертите казват, че глобалните емисии на въглероден диоксид от фосилните горива са се уравновесили през последните три години след покачване в продължение на десетилетия, което е добър знак, че политиката в областта на климата дава резултат.

САЩ, Китай и други страни заменят въглищата с природен газ и засилват възобновяемите енергийни източници. Но има почти единодушно международно съгласие, че рисковете от изоставяне на планетата на климатичните промени са прекалено големи, за да бъдат игнорирани, се казва в статията.

Природни катаклизми промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)

Авторите й признават, че е в ход преход към нисковъглеродна енергия, но допълват, че предстои дълъг път към пълното декарбонизиране на световната икономика.

Според експертите през 2020 г. възобновяемите енергии трябва да съставляват най-малко 30 процента от световните енергийни доставки. Към 2015 г. те бяха 23,7 процента.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Авторите на статията казват, че след 2020 г. градовете и държавите по света трябват да започнат работа по планове за действие за пълното декарбонизиране на сградите и инфраструктурата до 2050 г. и че електрическите коли трябва да съставляват най-малко 15 процента от продажбите на нови коли в глобален план. Към 2016 г. делът им е едва 1 процент.

Глобално затопляне
Guliver/Getty Images

БТА