Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО)
Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО) / ThinkStock/Getty Images

Човешкият отпечатък върху Земята е сложил край на епохата холоцен, твърдят учени, които предлагат да бъде призната новата геоложка епоха антропоцен, съобщи АФП.

Според работната група, изучавала антропоцена или "епохата на човека" 7 години, е време да се сбогуваме с епохата холоцен, продължила 11 700 г. 35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на "епохата на човека".

Пластмасата вече е станала част от земната кора

"Човекът се е превърнал в сила, която е способна да промени дори планетата", заяви пред АФП Катрин Жандел, директор за изследванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група. "И този факт е доста притеснителен".

Учените смятат, че началото на тази епоха е 1950 г. и го наричат "Голямото ускорение", заради огромните социално-икономически и химически промени.

С отпечатъка си на Земята хората създават нова ера

Въпреки всичко процесът по промяната на настоящата епоха и официализирането на новата вероятно ще продължи поне 2 години. Предложението трябва да бъде разгледано от подкомисия по стратиграфия на периода кватернер, която да го представи на изпълнителния комитет на Международния съюз на геоложките науки.

Изхвърлените по бреговете пластмасови боклуци образуват нова скала

Концепцията за епохата антропоцен е изкована преди повече от 10 години от Нобеловия
лауреат по химия Пол Круцен, който също е част от научната работна група.

Източник: БТА