Пластмасата вече е станала част от земната кора
Пластмасата вече е станала част от земната кора / Thinkstock/Getty Images

Според геолози от Лестърския университет в Англия пластмасата изпълнява толкова ключова роля в модерния живот, че е станала част от кората на Земята, превръщайки се в геоложки маркер в последния земен пласт.

Произведена днес пластмасова бутилка за безалкохолни напитки ще бъде все още здрава през 2465 г. Според Департамента за околната среда на Ню Хемпшир пластмасовата рибарска корда ще бъде все още тук през 2616 година. За сравнение, хартиените кърпички се разграждат между две и четири седмици след изхвърлянето им. Приблизително същото време отнема разграждането на обелка от банан.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

В зората на навлизането на пластмасовите продукти никой не си е представял, че разпространението им ще достигне такива мащаби.

Учени смятат, че вече сме навлезли в епохата антропоцен - геоложки период, белязан от човешката дейност. Докато за други епохи определящи са били естествените природни сили, определящи за антропоцена сме ние.

"Има вероятност попадналите под земята пластмаси, които толкова трудно се разграждат, да се вкаменят и да оставят послание за милиони години в бъдещето," изтъква Ян Заласиевиц от геоложкия департамент на Лестърския университет.

Изследването е публикувано в журнала Anthropocene.

Източник: Фокус