Земята попадна в категорията Токсична планета
Земята попадна в категорията Токсична планета / Thinkstock/Getty Images
Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщи сайтът PhysOrg.

"Земята и всичкият живот на нея са наситени с произведени от човека химикали по безпрецедентен начин за цялата история на планетата“, каза Джулиън Криб, автор на "Да оцелееш в 21-и век". „През всеки момент от живота ни сме изложени на хиляди от тези вещества. Те влизат в телата ни с всяко вдишване, ядене или напитка, с дрехите, козметиката, с вещите в домовете, офисите и местата, по които пътуваме".

Вижте природните катаклизми, които промениха света през 2016 г. (ВИДЕО)

Отравянето на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея, но то е слабо разбрано и регулирано. Това е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството, пише Джулиън Криб. Примери за токсичната лавина са произвежданите химикали - 20 милиона тона годишно, замърсяването на океаните с пластмаса - 8 метрични тона годишно, опасните отпадъци - 400 метрични тона годишно, въглища, нефт, газ - 15 гигатона годишно, унищожена почва - 75 гигатона годишно, метали и материали 75 гигатона годишно, замърсена вода - 9 трилиона тона годишно.

via GIPHY

Индустриални токсини вече редовно се откриват в новородени бебета, в кърмата на майките, в хранителната верига, в питейната вода по целия свят. Един от проблемите, които политиците и производителите игнорират, е че химикалите действат в комбинация, съществуват в съединения и непрекъснато се променят.

Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО)

На едно място даден химикал може да не е във вредно количество, но комбиниран с хиляди други възможни химикали, може да се превърне в риск. Медицината все повече свързва болести като затлъстяване, рак сърдечни и мозъчни проблеми като аутизма, хиперактивността и депресията, с увеличаващите се токсични вещества, на които ежедневно сме изложени.
БТА