/ ThinkStock/Getty Images
Мониторинговата мисия на ОССЕ констатира рекорден брой нарушения на примирието в Източна Украйна, където тече конфликт с проруските сепаратисти, и разкритикува все по-големите трудности, създавани на наблюдателите й, предаде Франс прес.

Киев и бунтовниците вече от седмици си отправят взаимни обвинения за зачестили сблъсъци и Москва разположи десетки хиляди военни край границата с Украйна, с което предизвика страхове от мащабна военна операция.

Броят нарушения, регистрирани от две седмици насам, достигна най-високото си равнище от началото на годината. Те са тройно повече, отколкото през предходния двуседмичен период, заяви снощи ОССЕ в комюнике.

Мисията, действаща в зоната на конфликта, изрази и съжаление по повод станалите "значително повече ограничения и препятствия за нейната свобода на движение".

Сепаратисткият конфликт в Източна Украйна взе близо 13 000 жертви от 2014 г., регистрираните разселени лица са милион и половина. Боевете позатихнаха след подписването на мирните споразумения от Минск през 2015 г., но политическото уреждане на конфликта не напредва.
БТА