/ БГНЕС
Властите на Аржентина, Чили и Перу обявиха, че поддържат действията на венецуелската опозиция
Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че администрацията на президента Доналд Тръмп подкрепя Хуан Гуайдо в неговия призив към венецуелските военни да се разбунтуват срещу президента Николас Мадуро, предаде АП.

В Twitter Помпейо написа, че САЩ напълно подкрепят призива на Гуайдо за започване на "Операция свобода". Държавният секретар каза, че САЩ застават до венецуелския народ в неговия стремеж към демокрация и свобода. Той допълни, че демокрацията не може да бъде победена.

Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Същевременно венецуелският външен министър Хорхе Ареаса обвини администрацията на Тръмп в организиране и поддръжка на държавен преврат във Венецуела, предаде ТАСС. "Ръководителите на държавния преврат безотговорно признават, че са негови автори. Администрацията на Тръмп отчаяно се стреми да създаде вътрешен конфликт във Венецуела. Демократичните институции на Венецуела ще съумеят да гарантират мир в страната", написа в Twitter Ареаса в отговор на призив на съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън, към венецуелските военни да преминат на страната на опозицията.

БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с руския Съвет за сигурност бунта сред военните във Венецуела, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде АП. Песков каза, че на заседанието на Съвета за сигурност членовете му са отделили значително внимание на новините за опит за преврат във Венецуела.

Колумбийският президент Иван Дуке призова венецуелската армия да се присъедини към Гуайдо, който вече обяви, че е получил подкрепата на част от военните, предаде АФП. "Призоваваме военните и народа на Венецуела да застанат от правилната страна на историята и да отхвърлят диктатурата и узурпацията на властта от президента Николас Мадуро", написа в Twitter Дуке.

БГНЕС

Властите на Аржентина, Чили и Перу обявиха, че поддържат действията на венецуелската опозиция, предаде ТАСС. Изявления в тази насока в Туитър направиха перуанското външно министерство, външният министър на Аржентина Хорхе Фори и чилийският президент Себастиан Пинера.

Може ли американското петролно ембарго да свали от власт президента Мадуро?

Великобритания затвори посолството си във венецуелската столица Каракас заради опит за преврат, който е в ход там, предаде ДПА, като се позова на съобщение в британския дипломатически канал в Twitter. В него хората са призовани да следят внимателно ситуацията във Венецуела.

БГНЕС

Същевременно в квартал "Алтамира" близо до военновъздушната база, "Карлота" в която Гуайдо обяви, че има военен бунт, са избухнали сблъсъци, предаде Франс прес. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, откликнали на призива на Гуайдо да излязат на улицата и да подкрепят военните, разбунтували се срещу Мадуро. Сблъсъците са в квартала Алтамира близо до военновъздушната база "Карлота".
БТА