Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо / Guliver/Getty Images
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви началото на последния етап от плана за сваляне на президента Николас Мадуро, предаде ДПА. Гуайдо заяви това в публикуван в Twitter видеозапис, на който е с опозиционния политик Леополдо Лопес и членове на въоръжените сили.

"Народът на Венецуела постави началото на края на узурпацията. В този момент съм на среща с основните военни подразделения на въоръжените ни сили, започвайки заключителния етап на операция "Свобода", написа Гуайдо в Twitter.
Може ли американското петролно ембарго да свали от власт президента Мадуро?

Лопес
, който беше под домашен арест от юли 2017 г., съобщи в Twitter, че е бил освободен от военните и призова венецуелците да излязат по улиците на мирни протести.

Гуайдо каза, че е във военновъздушна база "Ла Карлота" в Каракас и прикани поддръжниците си да се съберат там.

Малко след като лидерът на опозицията заяви, че е подкрепен от група "смели войници", правителството осъди извършващия се "опит за държавен преврат", предаде Франс прес.

"В момента сме на път да влезем в сблъсък и да неутрализираме малка група изменници сред военните, разположили се на естакадата "Алтамира", за да насърчат държавен преврат", съобщи в Туитър министърът на комуникациите Хорхе Родригес и "пучистката десница" в опит за преврат. "Призоваваме народа да остане максимално бдителен, за да предотвратим, заедно със славните ни боливарски въоръжени сили, опита за преврат и да запазим мира", добави той.

Верният на президента Мадуро председател на Конституционното събрание на Венецуела Диосдадо Кабельо призова поддръжниците на правителството да се съберат пред президентския дворец в Каракас.

Министърът на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес каза, че въоръжените сили остават "твърдо в защита на законното" управление на президента Николас Мадуро.

В поредица постове в Twitter той подчерта, че всички военни части в страната са съобщили, че обстановката в казармите и военните бази е обичайната, посочва Ройтерс.
 
БТА