/ iStock/Getty Images
Предстои Байдън да вземе решение дали да спази крайния срок за изтеглянето на войниците
Американските разузнавателни агенции са уведомили администрацията на президента Джо Байдън, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в рамките на 2-3 години, ако войските на САЩ се изтеглят преди постигане на споразумение за подялба на властта между властите в Кабул и бунтовниците, се казва в доклад, за който съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Такова развитие на нещата потенциално би позволило на Ал Кайда да възстанови позициите си в Афганистан, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на анонимни американски служители.

Байдън обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да спази крайния срок 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски войници. Той беше определен в споразумение с талибаните, сключено през февруари 2020 г. от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Някои американски служители, които искат войските на САЩ да останат в Афганистан, използват този разузнавателен доклад, за да изтъкнат, че се налага войниците да останат и след 1 май. Белият дом не е отговорил на искането за коментар.

Класифицираната оценка на разузнаването е била подготвена миналата година за администрацията на Тръмп, съобщи "Ню Йорк таймс". На първата си пресконференция в четвъртък Байдън каза, че ще е трудно да се съобрази с крайния срок, който изисква и напускането на около 7000 съюзнически войници.

Да си тръгне или да остане? Байдън се опитва да рестартира мирния процес в Афганистан

Същевременно Байдън заяви, че не може да си представи чуждестранни войски под командването на САЩ догодина да са още в Афганистан. На 26 март талибаните казаха, че въоръжените действия срещу чуждите войници, прекратени съгласно споразумението за изтегляне, ще бъдат възобновени, ако те останат в Афганистан и след 1 май.

След като беше подписано споразумението за изтегляне, талибаните не са атакували водените от САЩ сили на НАТО в Афганистан, но увеличиха нападенията си срещу международно признатото афганистанско правителство.
nova.bg