/ iStock/Getty Images
Правителството на американския президент Джо Байдън смята, че е трудно да се види бъдеще за договореното споразумение с талибаните в Афганистан, ако групировката не спази ангажиментите си по миналогодишната сделка, се казва в изявление на Пентагона, съобщи Ройтерс.

"Ако те не изпълнят ангажиментите си да се откажат от тероризма и да спрат нападенията над афганистанските национални сили за сигурност (Е.) е трудно да се види конкретно бъдеще за договореното споразумение, но ние все още сме ангажирани с него", каза пред репортери в четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Той допълни, че не е взимано решение за бъдещата численост на американските военни в Афганистан.САЩ извършват оценка дали талибаните са изпълнили ангажиментите си да скъсат връзките си с терористични групи и да намалят насилието, е заявил американският държавен секретар Антъни Блинкън по време на телефонен разговор с афганистанския президент Ашраф Гани в четвъртък, предаде ДПА.

В съгласие със споразумението, подписано с талибаните, САЩ намалиха постепенно числеността на силите си, разположени в Афганистан, до 2500 военнослужещи.
БТА