Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Да си тръгне или да остане? Изправен пред дилемата на крайния срок за напускане на Афганистан, поставен от експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън се надява да заобиколи тази пречка, като принуди Кабул и талибаните да рестартират мирния процес с нова инициатива, която е колкото амбициозна, толкова и опасна.

"Продължаваме да насърчаваме всички страни да участват конструктивно и с известен ентусиазъм" във вътрешноафганистанските мирни преговори, започнали през септември в Катар, заяви говорителят на американската дипломация Нед Прайс, уверявайки, че е "възможно" да се постигне напредък.

Без да навлиза в подробности за това, което се разиграва зад кулисите, той призна, че САЩ са "изложили идеи", за да "ускорят процеса".

Този ход всъщност изненада наблюдателите, които приветстват смелостта му или се оплакват от избягването на проблема, тъй като президентът Байдън е изправен пред изключително важно решение.

Вашингтон предлага в Турция да се възобновят мирните преговори между Кабул и бунтовниците, като през това време се обяви 90-дневен период за намаляване на насилието, за да се избегне традиционната пролетна офанзива на талибаните
Вашингтон предлага в Турция да се възобновят мирните преговори между Кабул и бунтовниците, като през това време се обяви 90-дневен период за намаляване на насилието, за да се избегне традиционната пролетна офанзива на талибаните БТА

Той трябва да обяви дали ще спази крайния срок 1 май за изтегляне на последните 2500 американски войници от Афганистан, в съответствие с графика, определен от неговия предшественик като част от историческо споразумение с талибаните, сключено преди година.

Афганистанската медийна верига ТОЛОнюз разкри писмо на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който призовава афганистанските лидери да приемат проект за споразумение, предвиждащ "ново инклузивно правителство", в което ще участват талибаните.

То ще остане на поста по време на един преходен период с неопределена продължителност, комбиниран с постоянно прекратяване на огъня и трябва да доведе до провеждането на свободни избори след създаването на нова Конституция.

За да постигне това, Вашингтон предлага "през следващите седмици" в Турция да се възобновят мирните преговори между Кабул и бунтовниците, като през това време се обяви 90-дневен период за "намаляване на насилието", за да се избегне традиционната пролетна офанзива на талибаните.

"Пряк път" към мира?

"Изглежда целта е да се опитаме да намерим други възможности, освен просто да напуснем или останем на 1 май. Има ли пряк път към мирния процес?", казва Лоръл Милър, бивш американски пратеник за Афганистан, сега експерт на организацията за превенция на конфликти Международна кризисна група. Според нея американските дипломати "хвърлят няколко въдици, за да видят на коя ще захапе нещо".

Споразумението между Америка и талибаните предвиждаше пълното изтегляне на американците при условие, че бунтовниците прекъснат връзки с джихадистките групи като Ал Кайда, чието присъствие в Афганистан предизвика американската интервенция след атентатите на 11 септември 2001 година. Администрацията на Байдън заяви публично, че това споразумение не е било спазено.

Другото условие беше започването на безпрецедентни преки преговори между бунтовниците и Кабул. Преговорите в Доха обаче се бавят.

Що се отнася до намаляването на насилието, което се очакваше а съпътства мирния процес, тя никога не се реализира на терен - точно обратното.

Афганистан
Вашингтон предлага в Турция да се възобновят мирните преговори между Кабул и бунтовниците, като през това време се обяви 90-дневен период за намаляване на насилието, за да се избегне традиционната пролетна офанзива на талибаните БТА

Следователно по силата на всяка логика Джо Байдън би трябвало да задържи войските в Афганистан. Само че, също като Доналд Тръмп, демократът иска да сложи край на най-дългата война война в историята на САЩ.

В писмото си Антъни Блинкън оказва натиск върху афганистанския президент Ашраф Гани, като предупреждава, че вариантът за пълно изтегляне на 1 май остава на дневен ред. В който случай, предупреждава той без заобикалки, обосновавайки "неотложността" на искането си, "ситуацията в областта на сигурността рискува да се влоши" и талибаните могат да постигнат "бързи териториални придобивки".

"Нелегитимни искания"

Афганистанският вицепрезидент Амрула Салех порица американските предложения, които биха довели до замяна на сегашните избрани власти с преходно правителство.

Талибаните могат да участват в бъдещи избори, ако има споразумение, но бъдещето на страната не може да бъде подпечатано от "20 души в една стая", заяви той вчера. "Нашата зависимост от външния свят не означава, че трябва да изпълняваме нелегитимни изисквания", добави той.

Според Лоръл Милър е "почти невъзможно талибаните да приемат" плана на Блинкън, тъй като и те винаги са отказвали да влязат в правителство на националното единство.

"Талибаните все още искат възстановяването на техния тоталитаристки ислямски емират", свален от американската намеса през 2001 г., съгласен е и Томас Джослин от мозъчния тръст Фондация за защита на демокрациите, според когото позицията на Вашингтон към президента Гани е сурова, докато бунтовниците са "главните" виновници за настоящото насилие.

Скот Уордън от центъра за анализи Американски институт за мира, изразява повече оптимизъм.

"Не е особено реалистично да имаме крайно споразумение, или дори предварително, до началото на май", признава той. Но писмото може да позволи постигането на "някои важни стъпки напред" и да доведе най-накрая до започването на дискусии по "ключовите въпроси" след месеци на стагнация.