Разследват германска компания заради наемане на нелегални работници
Разследват германска компания заради наемане на нелегални работници / netinfo

Германските митнически власти започнаха разследване срещу месопреработваща компания за наемане на нелегални работници, писа във вчерашния си брой германското издание на "Файненшъл таймс". Преди месец същият вестник съобщи, че след разширяването на Европейския съюз тази година много българи и румънци идват с фалшиви документи в Германия, за да работят в местната месопреработваща промишленост.

Службата за финансов контрол на нелегалната заетост към митническите власти в Германия вчера е проверили документите на 35 източноевропейски работници в предприятие в областта на град Мюнстер, провинция Северен Рейн-Вестфалия. По информация от бранша става въпрос за фирмата "Вестфлайш" - третата по големина в този отрасъл в Германия.

След акцията службата започнала разследване за наемане на нелегални работници, пише изданието. Провереното предприятие е заподозряно в неизплащане на социални вноски за работниците.

"Файненшъл таймс дойчланд" отбелязва, че прииждащите българи и румънци с фалшиви документи са готови да работят за по-малко пари от германските си колеги. Според наредбите за свободата на услугите в ЕС източноевропейските работници също трябва да се осигуряват социално. В действителност обаче тези правила често не се спазват и това се доказва трудно, отбелязва вестникът.