/ БТА
Първата дама на Украйна Олена Зеленска, която е на посещение в САЩ, изнесе емоционална реч пред американския Конгрес, в която отправи призив за още доставки на оръжия за нейната страна с цел да се защитава тя срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

"Признателни сме, че САЩ са рамо до рамо с нас в тази война", отбеляза Зеленска, но посочи, че "войната не е завършила".

"Искам от вас още оръжия, за да защитим дома на всеки и правото да се будим живи в домовете си", каза тя.

"Помогнете ни и ние ще постигнем заедно една голяма победа", добави Зеленска в реч пред американските конгресмени, които се изправиха на крака, за да я аплодират.

Украинската първа дама съпроводи речта си с прожекция на кадри, на които се виждаха снимки на деца, убити или ранени от руската армия. Тя открои историята на Лиза Дмитриева - четиригодишно момиче, страдащо от синдрома на Даун, убита миналия четвъртък от руски удар и нарече това драма, която много я е шокирала.

Вашингтон е изпратил военно оборудване на стойност близо 7 милиарда долара на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня АФП.

Пентагонът по-специално неотдавна достави на Киев реактивните системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS) с обсег 80 км, които позволяват на украинската армия да достига руски цели, които преди това са били извън обхвата на нейната артилерия.
БТА