/ Getty Image
Президентът на САЩ Джо Байдън, с букет в ръка, заедно с първата дама Джил Байдън вчера посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Белия дом, където тя пристигна на посещение преди насроченото за днес нейно изказване пред Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

Среща в Белия дом с Олена Зеленска и семейство Байдън
Getty Image

Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, прегърна Джил Байдън и получи букета от президента, който посрещна кортежа ѝ пред Белия дом. След това двете първи дами и делегациите от двете страни проведоха среща в Синята стая в Белия дом. Джил Байдън вече се е срещала със Зеленска, по време на своя изненадваща визита в Украйна, където посети училище, в което се бяха подслонили украински бежанци.

Среща в Белия дом с Олена Зеленска и семейство Байдън
Getty Image

"Когато се върнах, едно от нещата, които казах, беше, че не можеш да отидеш във военна зона и да се върнеш без да усещаш мъката и болката на хората", каза Джил Байдън в началото на тяхната среща. Тя добави, че е обсъдила с екипа си как може да се помогне за осигуряване на лечение на психичното здраве на майки и деца, които са станали жертва на зверства.

Среща в Белия дом с Олена Зеленска и семейство Байдън
Getty Image

Зеленски каза, че очаква "значителни резултати" от срещите на съпругата му във Вашингтон. Нейните задачи са да повиши подкрепата за Украйна в САЩ, да спечели допълнителна подкрепа за "защита на народа от руския терор" и да засили хуманитарната помощ, каза той във вечерното си видеообръщение. Той заяви, че изказването пред Конгреса ще е важно и добави, че "силно" вярва, че то "ще бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията във САЩ".
БТА