/ БГНЕС
Поздравът с допиране на юмруци между американския президент Джо Байдън и саудитския принц Мохамед бин Салман предизвика критични отзиви още преди да е завършила срещата на президента на САЩ с де факто лидера на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че престолонаследникът, наричан накратко МБС, е заповядал убийството през 2018 г. на журналиста и критик на саудитските власти Джамал Хашоги, припомня АП.

Байдън стана първият президент на САЩ, летял между Израел и Саудитска Арабия

Приятелката на Хашоги, Хатидже Ченгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би казал той на Байдън по повод днешната му среща: "Кръвта на следващата жертва на МБС е върху твоите ръце".

 
Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите написа: "Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи". "Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме", допълни той.
 

Байдън Саудитска Арабия
БГНЕС

Поздравът с допиране на юмруци с МБС бележи първата среща на Байдън със саудитския престолонаследник, откакто зае президентския пост. Кратката сцена, запечатана от саудитската телевизия, се разигра, след като Байдън слезе от президентската си лимузина.

Саудитският престолонаследник одобрил убийството на Хашоги (ВИДЕО)

"Поради някакви причини политическият екип на Байдън смята, че допирането на юмруци е по-малък израз на приятелство, отколкото ръкостискането, и е планирал той да поздравява така навсякъде, за да не се забелязва толкова, че стиска ръка на МБС", каза Кристен Фонтънроуз, анализатор по международни отношения в Атлантическия съвет и бивша служителка в правителството на Доналд Тръмп.

САЩ преименуват на Джамал Хашоги улицата пред посолството на Саудитска Арабия

Посещението на Байдън в Саудитска Арабия е последен етап от неговата близкоизточна обиколка. Преди това той бе в Израел и палестинските територии.

В петък той стана първият президент на САЩ, летял директно от Израел до Джеда, Саудитска Арабия, което е сигнал за затопляне на връзките на фона на заплахите, идващи от страна на Иран, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА