Съединените щати разсекретиха експлозивен разузнавателен доклад за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция през 2018-а година.

Според доклада саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е дал одобрение за убийството на базирания в Съединените щати журналист, чиято смърт предизвика бурни реакции по цял свят.

Докладът е частично редактиран и потвърждава широко разпространената теория, че 35-годишният бъдещ крал на Саудитска Арабия е бил лично замесен в операцията по залавяне и убиване на Хашоги в Истанбул.

„От 2017 г. престолонаследникът на Саудитска Арабия е имал абсолютен контрол върху организациите за сигурност и разузнаване на кралството, което прави много малко вероятно саудитските власти да са извършили операция от този вид без разрешението на престолонаследника“, се отбелязва в доклада.

59-годишният Джамал Хашоги, известен с критиките си към саудитските власти, влезе в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018-а година, за да се сдобие с документи за брак с годеницата му от турски произход, и никога не излезе от там.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман отрича да е замесен в смъртта му. Разкритията на Белия дом се очаква да бъдат последвани и от конкретни действия, които ще бъдат оповестени от Държавния департамент в четвъртък сутринта.
БНР