/ БГНЕС
Властите в американската столица кръстиха участък от улица във Вашингтон близо до посолството на Саудитска Арабия в чест на убития саудитски журналист Джамал Хашоги. Това съобщи в сряда ръководителят на администрацията на столичния окръг Колумбия Фил Менделсон, цитиран от CNN.

“През октомври 2018 г. той влезе в саудитското консулство и беше брутално убит от правителствени агенти, предизвиквайки възмущение по целия свят. Като журналист Джамал Хашоги беше твърд привърженик на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Едно общество не може да функционира ефективно без честна и свободна преса. Назовавайки улицата с изглед към посолството на Кралство Саудитска Арабия на името на Джамал Хашоги, районът създава мемориал в негова чест“, написа Менделсон в Туитър.

Той публикува и видео, на което се вижда церемонията по откриването на пътен знак с името на улицата. Според CNN това е участък от Ню Хемпшир авеню.

Хашоги, известен с критичните си статии за политиката на Рияд, живее в Съединените щати от 2017 г., където пише за The Washington Post. Той изчезна на 2 октомври 2018 г., след като посети генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. На 20 октомври същата година саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт.

През февруари 2021 г. Службата на директора на националното разузнаване публикува доклад за убийството на Хашоги. Според американската страна Мохамед бин Салман Ал Сауд лично е одобрил операцията, тъй като е виждал в журналиста заплаха. Американската администрация обяви визови санкции срещу 76 поданици на Кралството, за които се смята, че са заплашвали дисиденти в чужбина и са фигурирали в делото за убийството на Хашоги.

В Рияд отхвърлят категорично твърденията на Вашингтон.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия на 15-16 юли по покана на крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд. Според саудитската страна американският президент ще се срещне с краля на арабската държава, както и с престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

По-рано New York Times съобщи за намерението на Байдън да възстанови отношенията между двете страни, които се влошиха след убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. По време на кампанията си Байдън обеща да превърне Саудитска Арабия в „държава-изгой“ в светлината на убийството на журналиста.