Вдовицата на саудитския журналист Джамал Хашоги постави под въпрос ангажимента на президента на САЩ Джо Байдън да потърси сметка на саудитското кралство, три години след убийството на съпруга й, което потресе света, предаде Франс прес.

По повод на печалната годишнина Хатидже Ченгиз посети Вашингтон и се включи в протест пред саудитското посолство. После тя отиде и на бдение близо до американския Конгрес, където показа портрет на Хашоги, направени от вестникарски изрезки.

Саудитска Арабия категорично отрече изводите за убийството на Хашоги

Ченгиз каза, че е потресена от това, че няколко дни преди годишнината, съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, се е срещнал със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Според доклад на американското разузнаване, публикуван по разпореждане на Байдън през пролетта, престолонаследникът е утвърдил убийството на журналиста през 2018 г. в Истанбул.

Част от саудитците, убили журналиста Хашоги, са минали паравоенно обучение в САЩ

"Мохамед бин Салман ми отне Джамал, на мен и на целия свят. Ще го държите ли за отговорен или ще възнаградите тези убийци?", заяви вдовицата на Хашоги.

Преди избирането си за президент Байдън обеща, че ще накара саудитските лидери да си платят за отговорността за смъртта на Хашоги. Но американското правителство парадоксално не санкционира Мохамед бин Салман, за да избегне открита криза с петролната монархия, която си остава ключов съюзник на САЩ. Администрацията на Байдън разчита на Рияд по-специално за прекратяване на войната в Йемен, където саудитците подкрепят правителствените сили срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран.
БТА