Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал, заяви тази вечер в телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни, като подчерта, че всички опити за създаване на безредици са обречени на неуспех.

"Скъпи приятели, днес още веднъж се обръщам към всички граждани на Русия. Благодаря ви за вашата издръжливост, сплотеност и патриотизъм. Тази гражданска солидарност показа, че всеки шантаж, всеки опит за предизвикване на вътрешни безредици са обречени на неуспех", заяви държавният глава. 

Путин с първо изявление след опита за метеж

Той благодари на беларуския президент Александър Лукашенко за ролята му в осуетяването на метежа. Путин заяви, че даденото обещание за амнистия на членовете на частната военна компания "Вагнер" ще бъде изпълнено.

"Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката "Вагнер" също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава. Те доказаха това с храбростта си на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новорусия. Беше направен опит те да бъдат използвани... срещу своите братя по оръжие, с които заедно са се борили за страната и нейното бъдеще", каза още Путин.
Любомир Мартинов, БТА