Путин: Изтегляме войските от границата с Украйна, за да няма спекулации за изборите
Путин: Изтегляме войските от границата с Украйна, за да няма спекулации за изборите / снимка: БГНЕС

Изтеглянето на руските войски от границите на Украйна трябва да създаде допълнителни благоприятни условия преди изборите в тази страна. Това заяви днес в Шанхай президентът на Русия Владимир Путин, който е на посещение в Китай, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Той добави, че е издал заповедта за изтегляне на войските, за да няма "никакви спекулации" във връзка с тяхното присъствие по време на президентските избори в Украйна. Путин каза, че намира за по-логично в Украйна първо да има референдум за новата конституция, а после - президентски и парламентарни избори и съставяне на правителство. Путин обяви, че Русия е направила всичко възможно, за да започнат преки контакти между властите в Киев и регионите от юга и изтока на Украйна и изрази надежда, че тези контакти ще доведат до положителни резултати.

Същевременно руският президент призна, че на Москва ще бъде трудно "да гради отношения" с онези, които дойдат на власт в Киев след изборите на фона на "продължаващата наказателна операция" в украинския югоизток и които възпрепятстват работата на медиите. Путин окачестви като "измислици" и "пълни глупости" обвиненията към двама руски журналисти, че са вкарали оръжие в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията припомни, че преди няколко дни Олег Сидякин и Марат Сайченко от руския тв канал "Лайф Нюз" бяха арестувани край Краматорск, Донецка област, по подозрение в терористична дейност.