Путин и Обама обсъдили споразумението за прекратяване на огъня в Сирия
Путин и Обама обсъдили споразумението за прекратяване на огъня в Сирия / БГНЕС, архив

Споразумението между Русия и САЩ за прекратяване на огъня в Сирия е реална стъпка към спиране на кръвопролитието и може да стане пример за отговорни действия срещу тероризма, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

27 февруари - влиза в сила споразумение за спиране на огъня в Сирия

Руският президент каза, че е обсъдил темата по телефона с президента на САЩ Барак Обама и двамата са подкрепили спирането на бойните действия в Сирия. "Инициативата за разговора дойде от руска страна, но заинтересоваността безспорно бе взаимна", каза Путин.

Постигнато е "временно споразумение" за спиране на огъня в Сирия, обяви Кери

Путин заяви в ефира на телевизия "Россия 1", че ситуациите в Сомалия, Ирак, Либия и Йемен са довели до едностранни действия в обслужване на конюнктурни интереси. "На този фон руско-американските договорености по прекратяването на огъня в Сирия, тяхната съвместна реализация в координация с всички страни, участващи в Международната група за подкрепа на Сирия, може да станат пример за отговорни, основаващи се на нормите на международното право и принципите на ООН, действия срещу терористичната заплаха", каза Путин.

Башар Асад разкри къде вижда себе си след 10 години

Путин обеща Русия да направи всичко възможно за това Дамаск да спазва споразумението за спиране на огъня и допълни, че разчита САЩ да направят същото със своите съюзници и групи, които подкрепят, предаде Франс прес.

Източник: БТА