Башар Асад разкри къде вижда себе си след 10 години
Башар Асад разкри къде вижда себе си след 10 години / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад заяви в интервю за испанския в. "Паис", че след 10 години иска да бъде човекът, спасил своята страна, предаде Франс прес.

На въпрос къде се вижда след 10 години, Асад отговаря: "След десет години искам да съм успял да спася Сирия, но това не значи, че ще бъда още президент".

Башар Асад: Ще си върна контрола върху цяла Сирия

"Сирия ще бъде добре, а аз ще бъда човекът, спасил страната си", каза държавният глава, който е на власт от 2000 г.

НАТО: Руските въздушни удари в Сирия подкопават мирния процес

Асад признава, че помощта, която му оказват Русия и Иран, е решаващ фактор в успехите на армията му срещу силите на опозицията. "Имаме нужда от тази помощ по простата причина че 80 страни подкрепят по различни начини терористите. Някои го правят с пари, с логистична помощ, с оръжия или с бойци. Други предлагат политическа подкрепа в различните международни организации", каза Асад.

Путин: Помагаме на Сирия срещу терористите, не се месим в политиката й

Дамаск ще разглежда военнослужещите на Турция и Саудитска Арабия като терористи, ако двете страни решат да изпратят свои войски в Сирия, заяви сирийският президент.
"Ако това се случи, ние ще се отнесем с тях както се отнасяме с терористите. Ние ще защитаваме страната си", подчерта Асад.

Той каза, че Турция и Саудитска Арабия нямат никакво право да нахлуват на територията на Сирия и това би било нарушение на международното право.

По-рано Анкара и Рияд споменаваха възможността да изпратят сухопътни войски в Сирия за създаването на така наречената армия за борба с терироризма в региона, в която да бъдат привлечени военни формирования на 34 страни с главно сунитско население, посочва ТАСС.

Източник: БТА