Путин: Помагаме на Сирия срещу терористите, не се месим в политиката й
Путин: Помагаме на Сирия срещу терористите, не се месим в политиката й / БГНЕС

Русия няма намерение да се меси в сирийската политика и главната задача на Москва е да помогне на законната власт в Сирия да унищожи "терористите", заяви президентът Владимир Путин, цитиран от руски агенции, предаде Ройтерс.

Путин направи изявлението на среща със студенти при посещение в Ставрополския край в Южна Русия, отбелязва БТА.

Башар Асад си върна инициативата, благодарение на Русия

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че няма планове за създаване на нова руска военновъздушна база в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Изявлението беше по повод съобщения в някои медии, че Русия може би подготвя нова база в Камишли в Североизточна Сирия, близо до границата с Турция. Говорителят генерал-майор Игор Конашенков подчерта, че руските военни нямат намерение да създават нови бази или самолетни писти в Сирия.

Руската армия започна хуманитарна операция в Сирия

Руските самолети са разположени във военновъздушната база Хмеймим в крайбрежната провинция Латакия. Руската блиц кампания помогна на силите на президента Башар Асад да започнат голяма офанзива и да завземат ключови райони от опозицията в последните седмици, отбелязва АП.

Русия нанесе първи въздушни удари на територията на Сирия на 30 септември 2015 година. Руската операция срещу „Ислямска държава" дойде в отговор на молба на президента на Сирия Башар Асад, който поиска военна помощ "в рамките на инициативата на президента Путин за борба с тероризма".

По време на операцията в Сирия самолети от Въздушнокосмическите сили на Русия извършиха близо 6000 бойни излитания, руски военни изстреляха 97 крилати ракети с морско и въздушно базиране. Ударите са насочени срещу инфраструктурни обекти, опорни пунктове, струпвания на военна техника и жива сила на терористите.