/ iStock/Getty Images
Стотици мигранти, които дни наред спят пред препълнен бежански център, предизвикаха протести и бурни реакции в Нидерландия. Властите са под засилен обществен натиск да решат проблема, предаде ДПА.

Хуманитарни организации съобщиха, че от седмици хигиенните условия около центъра в района на село Тер Апел близо до границата с Германия, са под всякаква критика и определиха това като недопустимо.

Кабинетът в момента работи приоритетно "единствено за решаването на този въпрос", каза снощи премиерът Марк Рюте, цитиран от агенция АНП. Той окачестви ситуацията в Тер Апел като "ужасна".

Снощи Централното управление за прием на кандидати за убежище отведе около 150 бежанци от Тер Апел в намиращия се на 150 км оттам град Апелдорн, където те бяха настанени в спортни зали. След четири дни те ще бъдат преместени в град Дутинхем, Южна Нидерландия.

Европейската комисия призова нидерландските власти да разследват щателно смъртта на тримесечно бебе в Тер Апел, съобщи АНП. Детето почина в сряда в сградата на гимназия, превърната във временен приют за настаняване на мигранти.

Европейски говорител заяви, че евроинституциите знаят за "тежката ситуация в приемния център в Нидерландия" и са готови да помогнат на властите ѝ.

Вчера няколкостотин души - жители на Тер Апел и хора, дошли от други места в Северна Нидерландия - се събраха на протест срещу проблемите, които по думите им бежанският център е създал за местната общност.
БТА