Международните прокурори заявиха, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "БУК" руско производство, изстреляна от село под контрола на бунтовниците, биещи се с украинските правителствени сили, предаде Ройтерс.

Откриха парче от ракетата, свалила малайзийския самолет в Украйна

Резултатите от разследването, в което участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, оспорват предположението на Русия, че самолетът, разбил се през юли 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от украинската армия. При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани.

Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

Прокурорите не могат да предявят обвинения, тъй като няма международно споразумение за това пред какъв съд би могло да се гледа евентуално дело. Роднините на жертвите обаче искат подробности за това кой е свалил самолета, надявайки се, че това може в крайна сметка да доведе до наказателно преследване по случая, предизвикал силно изостряне на напрежението между Изтока и Запада.

Ракетната система "БУК", използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференция в холандския град Нювегейн.

Нови разкрития около катастрофата на малайзийския самолет в Украйна

По думите им разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега не са официално определени като отделни заподозрени.

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.

Отделно разследване на холандските власти установи миналата година, че самолетът е бил свален от ракета "БУК", изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче отрече бунтовниците да са отговорни за това.

Малайзийският Боинг е бил пробит във въздуха от „множество обекти"

Кремъл днес отново изрази тази позиция, като каза, че според радарни данни малайзийският самолет със сигурност не е бил свален от ракета, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна.

"Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Данните са категорични . . . няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде", каза той.

Украински изтребител е замесен в катастрофата с малайзийския боинг

Следователите заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, на които Русия основава своите твърдения.

Роднините на жертвите бяха уведомени за резултатите от разследването малко преди пресконференцията на прокурорите.

Източник: БТА