/ iStock/Getty Images
Във Великобритания може да има до 66 000 смъртни случая от COVID-19 по време на първата вълна от настоящата пандемия, твърди ново изследване, което сочи развитието на пандемията на Острова като най-смъртоносната в Европа.

Рекорден брой жертви на коронавируса в Ню Йорк и Великобритания за ден

Моделирането, проведено от Института за здравни изследвания и оценка (IHME) в Училището по медицина на Университета във Вашингтон, показа, че приблизително 151 680 души вероятно ще умрат от вируса в Европа.

Макар историята на коронавируса да започна в Китай и първоначално беше съсредоточен в Източна Азия, сега Световната здравна организация казва, че пандемията е съсредоточена в Западна Европа, като Испания, Италия и Франция бележат опустошителни като брой случаи на смърт.

Повечето европейски държави са въвели строги мерки за социално дистанциране, за да се опитат да спрат разпространението на вируса. Повече от 5000 души са загинали от COVID-19 във Великобритания, по-малко, отколкото в Испания, Италия или Франция.

Британската епидемия изостава от останалата част на континента с няколко дни и траекторията на смъртните случаи е вече по-стръмна от тази на другите държави. Използвайки местни и международни данни за броя на случаите, както и анализа на смъртността по възрасти от Италия, Китай и САЩ, екипът на IHME моделира очакваната смъртност за всяка страна.

Борис Джонсън се влоши, преместиха го в Интензивното (ВИДЕО)

Ключово съображение беше легловия капацитет за интензивно лечение на отделните държави. Прогнозирано беше, че Великобритания може да преживее 66 000 смъртни случая от COVID-19 до юли, много повече от Италия, следващата най-силно засегната, с около 20 000.

Следват Испания и Франция, съответно с 19 000 и 15 000 прогнозирани смъртни случаи. "Очакваме поличба в рамките на няколко седмици за хора в много части на Европа", каза директорът на IHME Кристофър Мъри.

„Изглежда, че броят на смъртните случаи ще надхвърли прогнозите ни за САЩ. В неделя институтът прогнозира малко над 80 000 смъртни случая от COVID-19 в САЩ по време на първата вълна на пандемията.

Моделирането предполага, че огнищата в Италия и Испания, където стотици смъртни случаи се отчитат ежедневно в продължение на седмици, може да са преминали своя пик.

Ежедневните смъртни случаи в двете страни намаляват от няколко дни. Но Британия вероятно е отдалечена със седмици от справянето със смъртните случаи, тъй като капацитетът й за интензивно лечение е препълнен.

708 смъртни случая за денонощие във Великобритания, най-младата жертва е 5-годишно дете

Върховото търсене бе прогнозирано за над 100 000 болнични легла спрямо 17 765 налични в момента
. "Пикът за Европа като цяло се очаква през третата седмица на април", каза Мъри

Нещата все още може да се влошат. Премиерът Борис Джонсън, който в момента се намира на интензивно лечение от COVID-19, беше подложен на критики заради бавния отговор на правителството си срещу пандемията.

Британия вече има строги мерки за социално дистанциране, но тя се въздържа от прилагането им, дори когато пандемията нарасна в Европа. Моделите на IHME включват прогнозирания ефект от социалното дистанциране и Мъри заяви, че е жизненоважно мерките да не се облекчават твърде внезапно, след като страните преминат своя пик на смъртност.

Лондонски вестници за вируса: Великобритания върви по пътя на Италия

"Недвусмислено е очевидно, че социалното дистанциране може, когато е добре приложено и поддържано, да контролира епидемията, което води до намаляване на смъртността", каза Мъри.

„Тези нации бяха ударени силно в началото на наложеното социално дистанциране и може данай-лошото за тях да е отминало, тъй като виждат важен напредък в намаляването на смъртността. Траекторията на всяка нация ще се промени - и драстично за по-лошо - ако хората отпуснат социалното дистанциране или облекчат други предпазни мерки."
БГНЕС