Съдът в руския град Донецк, в южната Ростовска област, призна за виновна бившата украинска военнослужеща Надежда Савченко за убийството на двама руски журналисти край източния украински град Луганск преди 2 г., предаде ТАСС.

Освен за убийството на Игор Корнелюк и Антон Волошин, Савченко е призната за виновна и за убийството на мирни жители и за незаконно пресичане на границата на Руската федерация.

Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия

За основа на обвинителната присъда съдът е взел доказателствата на обвинението, и по-конкретно показания на свидетели и резултати от експертизи, включително и криминологична, взривно-техническа, психолого-психиатрична, молекулярно-генетична и др.

В присъдата се отбелязва, че Савченко, имайки навици от военна подготовка, а също и опит от участието си в бойни действия в Ирак, и намирайки се в отпуск, по лична инициатива е дошла в батальона "Айдар" край Луганск. Там тя "доброволно е решила да участва в артилерийски удари с гаубици Д-30 против мирни граждани, отказали се да признаят легитимността на действащата украинска власт и пожелали да създадат обособена република".

Савченко заяви по-рано, че няма да признае присъдата на руския съд, каквато и да е тя, предаде ТАСС, цитирайки изявление на неин адвокат.

"Тази присъда не представлява интерес за Савченко. Тя ми каза току-що, че няма да признае присъдата, каквато и да е тя, и няма да я обжалва", отбеляза адвокат Николай Полозов. Той добави, че след огласяването на присъдата, което се очаква във вторник, неговата клиентка ще поднови сухата си гладна стачка с искане да бъде освободена и върната в родината си.

Украинката Савченко не прекратява гладната си стачка, но ще приема вода

Според другия й адвокат Марк Фейгин, Савченко понастоящем се отказва от твърда храна, като приема само вода и детски смески. Той добави, че клиентката му не слуша адвокатите, които се опитват да я разубедят с обяснения, че това е вредно за здравето й.

Случаят "Савченко" предизвика остри западни критики срещу Русия и се превърна в кървяща рана за Украйна, където тя е смятана за национална героиня. Според Киев тя е била пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна и предадена на Русия, следователно трябва да бъде третирана като военнопленничка, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар и да е трениран военен пилот, Савченко се е сражавала за украински довроволчески батальон срещу проруските сепаратисти, когато е била пленена от тях през юли 2014 г., след което се е появила в Русия. Москва твърди, че тя е избягала от бунтовниците и е била заловена, след като сама прекосила руската граница.

Външните министри на Русия и Украйна обсъдиха "случая Савченко"

Говорител на украинския президент, цитиран от АП, заяви, че група украински служители са тръгнали за руския крайграничен град Донецк, където заседава съдът, но са били спрени на границата и задържани за три часа. Президентската представителка за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна Ирина Герашченко - част от групата, не била пусната през границата и й била наложена забрана да посещава Русия за пет години, съобщи говорителят.

Източник: БТА