Принц Лоран даде показания по дело за неправомерно отклоняване на средства
Принц Лоран даде показания по дело за неправомерно отклоняване на средства / netinfo

Най-малкият син на белгийския крал Албер Втори - принц Лоран, твърди, че не е знаел, че парите, изразходвани за ремонт на вилата му, са му били представени незаконно. Това личи от протокола на полицейския разпит на принца, прочетен в съда в белгийския град Хаселт, където на 08 януари започна дело за неправомерно отклоняване на средства от белгийския боен флот.

Принц Лоран е казал, че е имал пълномощник - полковник Ноел Ваесен, на когото имал пълно доверие. "Когато моето доверено лице ме увери, че ще се заеме с ремонта на вилата, използвайки флота, мислех, че това е законно", разказал той пред полицията, като добавил: "Кой съм аз, че да се съмнявам?"

Протоколът от показанията на принц Лоран бе прочетен в препълнената съдебна зала в Хаселт, където срещу 12 души са предявени обвинения за присвояване на 2,2 милиона евро, вероятно от сметките на бойния флот на Белгия.

Принц Лоран е започнал още вчера да дава показания пред белгийската федерална полиция. Принцът, който е единадесети в списъка за унаследяване на белгийската корона, беше разпитан в централата на полицията в белгийския град Хаселт по искане на градския прокурор. За днес бе предвидено разпитът му да продължи.

Сред обвиняемите е Ноел Ваесен - бившият капитан на кораб от белгийския флот. Именно по молба на неговата защита прокурорът на град Хаселт поиска принц Лоран да бъде разпитан като свидетел по случая, датиращ от 90-години.

От отклонените 2,2 милиона евро 175 хиляди са послужили за ремонт на вила на принца край Брюксел, както и за финансиране на негова фондация за защита на животните.