/ БГНЕС
Твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и мога да ги окачествя единствено като шега, заяви Владимир Путин.

Путин
БГНЕС


Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Той участва в първата за новия му мандат т.нар. Пряка линия - негова изява, излъчвана от радиостанции, телевизии и други електронни медии, в която той отговаря на въпроси на гражданите.

Путин
БГНЕС

Руският президент изрази съмнение, че Сергей Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитична субстанция, тъй като са оцелели при нападението.

Руски учен: Дозата, с която се твърди, че е отровен Скрипал, може да убие целия Солсбъри

Путин отново настоя Русия да бъде допусната до разследването на случая Скрипал и подчерта, че докато това не стане, Москва няма да може да коментира причината за заболяването на бившия двоен агент и дъщеря му и да отговаря на обвиненията.

Сергей Скрипал излезе от болницата, отведен е на тайно място

Путин
БГНЕС

Владимир Путин призова правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна.

Путин
БГНЕС

Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения. Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло".

Киев зове украинците да не посещават Мондиал 2018 в Русия

По време на "пряката линия" шефът на Кремъл отбеляза, че космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", включително в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност.

Путин
БГНЕС

Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

Руски космонавти подобриха рекорда за престой в открития космос

Путин
БГНЕС

В ефира на няколко телевизии, радиостанции и в интернет портали президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални медии или ограничаване на достъпа до интернет в Русия.

Путин: Русия има интерес ЕС да бъде единен и процъфтяващ

Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия.
БТА