Рекордно за руската космонавтика излизане в открития Космос приключи след успешното фиксиране в правилна позиция на ключова антена на Международната космическа станция (МКС), предадоха АП и ТАСС.
 
Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на МКС

Антената се използва за комуникация с Центъра за управление на полетите край Москва. В края на продължилата 8 часа и 13 минути "космическа разходка" на Александър Мисуркин и Антон Шкаплеров възникна проблем.
 
След като двамата успешно подмениха кутията с електроника за ъпгрейдване на антената, тя не се насочи в правилната позиция. Антената - дълго рамо с четирифутова чиния в края - бе сгъната преди да започнат ремонтните работи.
 
Американски астронавти прекараха над 6 часа в открития Космос (ВИДЕО)

От контролния център на НАСА в Хюстън съобщиха, че антената функционира, но в руския център свикаха заседание, което да реши дали е необходима още настройка. Командирът Мисуркин и космонавтът Шкаплеров направиха няколко опита чрез дистанционно управление да насочат правилно чинията. Накрая някой извика на руски: "Тя се движи. На място е".
 
Роскосмос допуска: може да има следи от извънземен живот по повърхността на МКС

С пребиваването си в открития Космос Мисуркин и Шкаплеров подобриха руския рекорд от 8 часа и 7 минути, поставен през 2013 г. Предвиждаше се престоят им извън станцията да продължи 6 часа и 40 минути. Световният рекорд от 8 часа и 56 минути, установен през 2001 г., все още се държи от НАСА.
БТА