/ БГНЕС
Русия не се е намесвала в американските избори, категоричен е президентът
Руският президент Владимир Путин отново заяви, че Русия не се е намесвала в последните президентски избори в САЩ, предаде ТАСС.
 
"Провокатор! Аз не съм бил свързан с изборната кампания на господин Тръмп!"- така реагира Путин на намек от водещ по време на международния икономически форум в Санкт Петербург за предполагаема намеса на Русия в президентската кампания в САЩ през 2016 г. Путин подчерта, че Русия е готова да води диалог по същество със САЩ, предаде ТАСС. "Разбира се, ние не можем да бъде удовлетворени от нивото и характера на руско-американските отношения. Ние сме готови за диалог", каза Путин.
 
От Кремъл признаха, че подготовката на среща Путин-Тръмп е замразена

Той припомни, че американският президент е предложил среща на върха, но допълни, че засега няма договореност по въпроса и пред идеята има спънки. "Възникват много проблеми, но ние сме готови да водим диалог по същество. Мисля, че той отдавна е назрял", каза Путин. Той допълни, че въпросите, свързани с Иран и Северна Корея са допълнителна причина за диалог между Вашингтон и Москва, предаде Ройтерс.
 

Gulliver/Getty Images


За иранската ядрена сделка Путин каза, че "не всичко е загубено" за нейното спасяване, предаде АФП. "Американският президент не затвори вратата за преговори, той каза, че има много неща, които не му харесват в този документ, но той не изключи да постигне съгласие с Иран", каза Путин. "Струва ми се, че не всичко е изгубено", допълни той.
 
Тръмп сам направи оценка на отношенията САЩ-Русия

Президентът предупреди, че прекратяване на действието на иранското ядрено споразумение ще навреди на целия регион и ще създаде и проблеми около Северна Корея, предаде ТАСС. "Дали ще е по-добре за Израел, ако Иран излезе от тази сделка или ако го принудят да го направи? Тогава ядрената дейност на Иран въобще няма да бъде разчираема за никого. Ние няма да знаем какво се случва там. Какви рискове ще възникнат тогава", каза Путин.
 
Той припомни, че все още не е разрешен и проблемът със Северна Корея. Путин добави, че е нужно спокойно да се решават възникналите проблеми, да се води диалог и да се търсят решения. По отношение на санкциите той припомни, че вече е казвал, че "ние винаги поддържаме законови действия на ниво Съвет за сигурност на ООН и никога не сме поддържали онова, което е наложено едностранно".

Путин изрази съжаление, че Тръмп е отменил срещата си с Ким Чен-ун

Според Путин Иран изпълнява всички свои международни задължения и няма основание да бъде наказван. Руският президент заяви, че е неприемливо САЩ да прилагат своите собствени правила извън пределите си, отбелязва Ройтерс. "Трябва да сложим край на това. Това е неприемливо", заяви Путин.
 

БГНЕС


Запитан дали руска ракета е свалила малайзийския самолет над Източна Украйна през 2014 г., Путин отговори: "Не, разбира се", посочва АФП.
БТА