/ Guliver/Getty Images
Никой от предишните президенти на САЩ не се е държал толкова твърдо с Русия колкото мен, заяви Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никой от предшествениците му не е бил толкова твърд в отношението си към Русия, колкото него, предаде ТАСС. "Вероятно никой не е бил по-твърд към Русия от Доналд Тръмп", каза президентът на среща в Белия дом с президентите на трите балтийски републики.
 
"Разбирателството с Русия е нещо хубаво, а не нещо лошо и всеки е съгласен с това освен много глупавите хора. Ние се държим много твърдо с Русия, честно казано", каза Тръмп и напомни, че САЩ "сега изнасят петрол и природен газ, а това не е каквото би се искало на Русия".
 
Белият дом: Наглата руска атака пречи да има по-добри отношения между Русия и САЩ

Президентите на Литва, Латвия и Естония се надяват на ясно и твърдо послание на САЩ към Русия след обявената възможна среща между Тръмп и Путин в Белия дом. Последното посещение на Путин там бе през 2005 г. при управлението на Джордж Буш, отбелязва АФП.
 
На въпрос на журналист дали Путин е приятел или враг, Тръмп отвърна: "Ще разберем. Ще ви кажа", предаде АП. Очаква се на срещата с президентите на Литва, Латвия и Естония да се обсъдят сигурността, търговията и енергетиката.
 
Тръмп щял скоро да се срещне с Путин

Тръмп настоява страните от НАТО да увеличат военните си бюджети до 2% от БВП и похвали трите балтийски републики, че са покрили този показател и други страни трябва да последват примера им. Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО и се безпокоят от зачестяващите военни учения на Русия в Балтийско море, отбелязва АП.
 
Президентът на Литва Далия Грибаускайте каза на Тръмп, че САЩ играят изключително важна роля в НАТО и ги определи като "жизненоважен глас" в алианса. "Очакваме заедно със САЩ да извършим задълбочени реформи на НАТО, особено по процеса за вземане на решения по решителността, по отричането, което очакваме от Русия в случай на агресия. Без САЩ това няма да е възможно", каза тя.
 
Кремъл: Не се провежда подготовка за среща между Путин и Тръмп

Вчера Грибаускайте заяви, че е важно американски войски да са в постоянна ротация в балтийските държави, предаде АФП. "Надявам се, че САЩ и другите съюзници разбират, че въздушното пространство на балтийските страни трябва да бъде по-добре защитено и отбранявано", добави тя.
 

Guliver/Getty Images


Балтийските страни бяха шокирани от предизборната реторика на Тръмп, особено съмнението му дали има полза от НАТО. Според публикувано м.г. допитване две трети от литовците нямат доверие на президента на САЩ.
 
САЩ: Ще бъдем твърди към Русия, докато не решат да си променят поведението

Срещата на върха включва и икономически форум, на който се очаква Литва да подпише договори за увеличен внос на втечнен природен газ от САЩ, за да намали зависимостта си от руската компания "Газпром".
 
САЩ и балтийските страни работят по диверсификация на доставките на енергоносители в региона, включително чрез износ на американски втечнен природен газ, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. "Работим по разширяване на взаимодействието си в енергийната безопасност. Координираме усилията си за диверсификация на доставките на енергоносители за балтийските страни, включително чрез увеличение на износа на американски втечнен природен газ", каза Тръмп и подчерта, че балтийските страни "стават все по-активни потребители" на втечнен природен газ.
БТА