/ БГНЕС, архив
Кремъл заяви, че не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, откакто американският лидер предложи подобно нещо в телефонен разговор с руския си колега на 20 март, предаде Ройтерс.

Тръмп щял скоро да се срещне с Путин

Оттогава Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради твърденията за руска роля в отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Русия отговори съразмерно.

"На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за провеждане на среща на върха", каза на пресконференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков.

Белият дом: Наглата руска атака пречи да има по-добри отношения между Русия и САЩ

"Иска ни се да вярваме, че обсъжданията за предложената среща ще започнат. Иска ни се да се надяваме, че в един даден момент ще можем да започнем сериозен и конструктивен диалог", допълни той.

Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким.
БТА