Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
В навечерието на посещението на руския президент австрийската телевизия О Ер ЕФ излъчи обширно интервю с Владимир Путин, голям жест към австрийската страна, тъй като руският президент отказва подобни изяви и разговаря с журналисти в много редки случаи. Путин ще направи работно посещение в Австрия, като програмата му включва разговори с австрийския президент Александър Ван дер Белен и федералния канцлер Себастиан Курц.

След многократни опити на кореспондентското бюро в Москва, посрещани с отказ, положителният отговор е бил придружен с условие, интервюто да не се прави от телевизионен кореспондент в Москва, а от журналист от телевизията във Виена. Друго условие било минимум 15 минути от интервюто да се излъчат в най-гледаното телевизионно време. Въпросите не са били уговаряни предварително, пресслужбата на президента е била информирана единствено за темите, които ще бъдат засегнати в хода на разговора. Симултанният превод е бил поверен на преводачи на Кремъл.

В хода на разговора, излъчен снощи, бяха засегнати актуални международни теми. На въпроса защо досега не се е състояла среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп руският президент прехвърли отговорността на американската страна. "Попитайте нашите американски колеги."

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Според Путин влошените отношения, които напомнят на мнозина експерти времето на Студената война, той окачестви като "последица от ожесточената вътрешнополитическа борба в САЩ". Въпреки това на няколко пъти по време на различни международни форуми той е разговарял с американския президент, напоследък за "опасността от нова надпревара във въоръжаването". Путин заяви, че е на същото мнение както Тръмп, но "това развитие както знаете не го предизвикахме ние. Не ние излязохме от договора, забраняващ системите за ракетна отбрана". Москва единствено отговори на заплахите. "Но трябва да помислим как можем да предотвратим нова надпревара във въоръжаването", продължи той.
 
Експертите трябва да помислят как да започнат да действат в тази посока. "Надявам се тази дейност наистина да започне - и между нас президентите."

Засегнат беше и въпросът за отношенията Русия - ЕС. По въпроса за анексирането на Крим и последвалите санкции срещу Москва както и за покушението над бившия шпионин Сергей Скрипал и последвалото от това обтягане на отношенията, Путин заяви, че не преследва целта да разцепи ЕС. "В много по-голяма степен сме заинтересовани ЕС да бъде единен и да процъфтява, тъй като ЕС е най-главният ни икономически партньор".

Путин подкара камион КАМАЗ по новооткрития Кримски мост (СНИМКИ/ВИДЕО)

Руският президент защити ролята на Русия в конфликта с Украйна. В Украйна е бил организиран "противоконституционен, въоръжен държавен преврат и властта е беше завзета". Законно разположеният в Крим военен контингент, единствено е допуснал "независими и свободни избори". На въпроса какво трябва да се случи, за да върне Русия обратно Крим, Путин заяви категорично: "Тези условия не съществуват и не е възможно да съществуват."

Макрон иска да закрепи Русия в Европа и да загърби 25 години на „неразбиране“

Но въпроса защо неговата партия Единна Русия сътрудничи главно с чуждестранни партии, настроени критично към ЕС, президентът с усмивка препрати събеседника си към министър-председателя Дмитрий Медведев, който е шеф на партията, но после добави, че прагматично се взима решение "дали ще сътрудничим политически с някого, дали ще сътрудничим по-тясно, отколкото с останалите."

Както става ясно от интервюто, Единна Русия работи само с онези партии, които са заявили това свое желание публично, сред които е и Австрийската партия на свободата, която е в договорни отношения с руската партия. "Единствено там трябва да търсите причините за политически контакти между нашите партии и партиите в Европа, а не в желание за стабилизиране или създаване на трудности в Европа", заяви Путин. "Желанието ми е Австрия и други държави от ЕС да си избият тази идея от главите", допълни той.

Путин: Ще продължим да работим твърдо, обречени сме на успех (ВИДЕО)

Путин не прие упрека, че е създал авторитарна система в Русия. "Това не отговаря на истината, ние имаме демократична държава и се движим в конституционната рамка", заяви той и обърна внимание на факта, че конституцията не позволява както в Австрия повече от два последователни президентски мандата.

На въпроса защо досега не е споменал името Алексей Навални - най-острият му критик на последните президентски избори, той каза: "Когато някоя политическа сила спечели няколко процента или стотни от процента, как да постъпим? Какво да правим с такива клоуни?"

Нови разкрития за катастрофата с полет MH17 преди четири години

Владимир Путин
БГНЕС

Путин отрече руското участие в обстрела, довел до разбиването на малайзийския пътнически самолет през юли 2014 година над Източна Украйна въпреки становището на международния разследващ екип, който обвини Русия за това. Двете страни в конфликта използват оръжие, произведено в Русия, настоява Путин, защитавайки своята версия, като допълва, че не са допуснати руски експерти в разследванията.

Обстойно беше обсъдена и Петербургската "Фабрика за тролове", която с фалшиви профили се опитва да влияе на обществения дебат на Запада. По този начин фирмата "Интернет рисърч ейджънси" на олигарха Евгений Пригожин, наричан от руските медии "готвача на Путин", оказва влияние на изборите по цял свят. Путин нарече това обвинение "смехотворно".

Колко ще струва разпореденото от Путин удължаване на живота в Русия?

В хода на разговора Путин призна известни икономически затруднения на Русия, започнали 2012 г. Но това според него няма нищо общо със санкциите и с произтичащите от тях ограничения. "Това се дължи на факта, че цената на главната ни експортна стока - нефта - падна наполовина. Това се отрази на бюджетните постъпления и в крайна сметка на доходите на гражданите", каза руският държавен глава. В момента страната върви по пътя на подобряване на икономическите показатели. Освен това не бива да се забравя, че от 2000 г. насам хората, които живеят под прага на бедността, са намалели с 50 процента, изтъкна той.

Владимир Путин
БГНЕС

Путин каза, че не иска да спекулира относно своето политическо бъдеще след приключване на втория му последователен президентски мандат. Той заяви това в интервю за австрийската телевизионна и радиокомпания О Ер ЕФ в навечерие на своето посещение в Австрия, предаде ТАСС.

Путин може да остане на „лостовете“ на властта и след 2024 г.

"Моят президентски мандат едва-що започна, това е само началото на пътя. Хайде да не бързаме. Аз никога не съм нарушавал конституцията на моята страна и не се готвя да го направя", каза Путин в отговор на въпрос какво ще прави след края на президентския си мандат.

"Много ще зависи от това как ще работим, имам предвид аз и моят екип", допълни той.

Запитан дали може да си представи да остане на власт, ако руският народ го помоли за това, Путин каза: "Не коментирам спекулации, това би било несериозно за президента на Русия".
БТА