/ БГНЕС, архив
Руският президент Владимир Путин заяви, че ще спазва руската конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, предадоха световните агенции. Той обаче намекна, че може да остане на "лостовете" на властта и след изтичането на мандата му през 2024 г., отбелязва АФП.

"Винаги съм се придържал и винаги се придържам към конституцията на Русия. В конституцията е написано ясно - не повече от два последователни мандата. Днес аз изпълнявам втория си последователен мандат", каза Путин на икономическия форум в Санкт Петербург. Той обаче припомни, че през 2008 г. след изтичането тогава на двата му последователни президентски мандата той се оттегли от власт и президент стана премиерът Дмитрий Медведев. След четири години отново се върна в Кремъл.

Путин не мисли за трети мандат като президент

"Отказах се от президентския пост тогава, защото конституцията не ми позволяваше да бъда избран за трети последователен мандат. Това е. Готов съм да се придържам към това правило и в бъдеще", каза той, намеквайки, че може и да повтори сценария от 2008 г.

По време на форума Путин проведе и традиционната среща с ръководителите на световните информационни агенции, която определи като полезна, предаде ТАСС. Той каза, че среща в този формат му позволява да заяви своята позиция по въпроси от фундаментален характер, които представляват голям и сериозен интерес.
 

БГНЕС, архив


Путин подчерта необходимостта от провеждането на всестранно съвместно разследване на инцидента с отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри.

7 май: Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за четвърти път (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той напомни, че Лондон обвинява Русия в отравянето с отровно бойно вещество, но ако такова вещество е било използвано, то жертвите умират на място и почти незабавно. А Скрипал и дъщеря му Юлия са живи и бяха изписани от болницата, припомни Путин. А неотдавна по телевизията бе излъчено интервю на Юлия Скрипал, която "тя изглеждаше напълно прилично, жива и здрава", каза Путин.

Социолози отчитат спад в доверието към Путин в Русия

Путин заяви още, че Русия я устройва цена на нефта от 60 долара за барел. "Ние не сме заинтересовани от безкрайно покачване на цената на енергоносителите, на петрола. Ако вие ме попитате каква цена смятам за справедлива, ще ви отговоря: "Справедлива-несправедлива, нас напълно ни устройва цената от 60 долара за барел".
БТА