Руският президент Владимир Путин вече се придвижва в нова лимузина руско производство вместо вносните автомобили, които ползваше досега, предаде Ройтерс.
 
Новата руска лимузина се появи за пръв път днес за церемонията по встъпването в длъжност на Путин за нов мандат. С нея президентът измина краткото разстояние от офиса си до кремълската зала, където положи клетва.
 
Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за четвърти път (СНИМКИ/ВИДЕО)

Путин е казвал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии. Тази инициатива набра сила откакто западните страни приеха санкции срещу Русия, отбелязва Ройтерс.
 
 ГАЛЕРИЯ: Руска лимузина вече ще вози Путин

Доставката на новите руски автомобили марка "Аурус" по проекта "Кортеж" за президентската администрация ще завърши до края на годината, съобщи и.д. министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС.
 

Проектът "Кортеж" предвижда създаване на група автомобили - лимузина, седан и миниван - за най-високопоставените държавни представители на Русия. Моделите на автомобилите "Аурус" са с имена от кремълските кули - "Сенат", "Арсенал" и "Комендант".
 

"Автомобилите ще бъдат пуснати и на свободна продажба. Моделите им бяха избрани по имената на кремълските кули. "Сенат" са седанът и лимузината, "Арсенал" е миниванът, а "Комендант" е джип, който ще излезе в края на следващата година", каза Мантуров.
 
БТА