Владимир Путин печели президентските избори в Русия с голяма преднина – 76,67 %, сочат резултатите от обработката на 99,8 на сто от протоколите на избирателните комисии. На второ място е кандидатът на комунистите Павел Грудинин с 11,8 на сто от гласовете, трети е Владимир Жириновски с близо 6%.

Путин е преизбран убедително за президент на Русия (ВИДЕО)

Ксения Собчак получи почти 3%. Има обаче кандидати, които не са получили и 1% подкрепа. Избирателната активност вчера е била 67,4 на сто, което е доста високо за страната. 56 млн. избиратели са дали гласа си за Путин и това е най-убедителната му изборна победа досега.

55 млн. души са гласували за Владимир Путин (ВИДЕО)

С резултата си той подобрява рекорда си от предишните избори през 2012 година и се представя по-добре отколкото прогнозираха социологическите анкети от последните седмици.

Късно снощи Путин посети концерта на Манежния площад до Кремъл, с който беше отбелязана четвъртата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. Пред 35 хиляди свои привърженици той благодари за подкрепата и обеща още по-усилена работа.

Три поуки от президентските избори в Русия

„Вие сте нашият отбор, а аз съм част от него. В това виждам признание за направеното през последните години в много трудни условия. Виждам доверието и надеждата на хората, че ще продължим да работим твърдо, отговорно и дори по- ефективно. Чакат ни успехи. Много е важно да съхраним единството, да привлечем на своя страна и тези, които са гласували за други кандидати. Това единство ни е нужно, за да се движим напред. Ще помислим за бъдещето на нашата голяма родина, за бъдещето на нашите деца. Със сигурност сме обречени на успех“, посочи Путин.

Владимир Путин
БГНЕС

„Победи отново нашият президент. Този човек, който издига страната ни. Който прави всичко за нашата страна“, коментира един от привържениците на Владимир Путин.

„Разбира се всички се радвахме да видим, че нашият президент ще бъде президент и в утрешния ден. Аз гласувах за него, защото вярвам, че всичко, което ни казва, ще се сбъдне“, посочи друг избирател.

На кратък брифинг след обявяването на предварителните резултати, Путин обяви, че не планира промени в Конституцията. За отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, руският президент каза, че е научил от медиите. По повод британските обвинения срещу Русия по случая с покушението срещу бившия разузнавач, Путин заяви:

Путин научил от медиите за отравянето на Скрипал

„Първото, което ми идва наум е, че ако това беше бойно вещество, хората щяха да починат на място. Второ, Русия няма такива средства. Унищожихме цялото си химическо оръжие под контрола на международните наблюдатели. Направихме това първи за разлика от някои наши партньори, които дадоха обещания, но за съжаление не са ги изпълнили до ден днешен. Всеки здравомислещ човек разбира, че едно подобно действие от страна на Русия е немислимо в навечерието на президентските избори и на световното първенство по футбол“.
 
Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

Путин изрази готовност за съдействие при разследване на престъплението, като подчерта, че за целта трябва да бъде заинтересована и другата страна.