Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ)
Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ) / БГНЕС

Президентът на Иран Хасан Рохани се срещна във Ватикана с папа Франциск. Европейската обиколка на Рохани цели Иран да утвърди позицията си на основен играч в усилията за уреждане на конфликтите в Близкия изток, включително войната в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Срещата с папата се състои при закрити врата.

Кого посреща и изпраща Папата

"Благодаря Ви много за посещението и вярвам в мира", е заявил на италиански Франциск в края на разговора им. Папата е призовал Иран да изиграе своята важна роля в Близкия изток и да насърчава намирането на адекватни политически решения в този регион, чрез които да се сложи край на разпространението на тероризма и на трафика на оръжия, се казва в съобщение на Светия престол, цитирано от Франс прес.

Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ)
netinfo
"Моля Ви да се молите за мен. За мен бе удоволствие да се срещна с Вас и Ви пожелавам приятна работа", е казал на фарси Рохани на Франциск на излизане от папската библиотека, където се състоя срещата.

В Италия покриха статуи на голи тела заради иранския президент (СНИМКИ)

Папата и Рохани си размениха подаръци. Иранският лидер е подарил на Франциск килим с ярки флорални мотиви и албум с репродукции на ирански картини. Папата подари на Рохани медал с лика на Свети Мартин от Тур, римски военен, живял в периода 317-397 г., почитан в Европа заради милосърдието си към бедните.

Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ)
netinfo
"На медала се вижда как свети Мартин от Тур сваля връхната си дреха, за да завие с нея беден човек и това е знак за безкористна братска любов", обясни папата на Рохани, връчвайки му подаръка.

Откакто бе избран за папа преди близо три години, Франциск нееднократно е изтъквал, че посредничеството и диалогът са най-добрите начини за решаване на конфликти. Тази увереност го стимулира успешно да посредничи за нормализиране на отношенията между Куба и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Техеран се стреми да установи отново връзки с Европа в енергийната и други икономически сфери след сключването на ядрената сделка с шестте световни сили.

Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ)
netinfo
Италия също гледа на Иран като на потенциален миротворец в Сирия. Правителството в Рим се страхува, че бойните действия ще дестабилизират още повече Либия, която географски е разположена недалеч от Италия и е инкубатор за терористи, застрашаваща и енергийната й сигурност. Италия винаги е подкрепяла ролята на Иран на регионален фактор за уреждането на напрегнати ситуации в Близкия изток, като започнем от сирийската криза, каза италианският министър на външните работи Паоло Джентилони след среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, състояла се в Рим, предаде АП. На нея двамата министри обсъдиха кризите в Сирия и Либия, борбата с тероризма и екстремизма, допълва ТАСС.

Рохани е на четиридневно посещение в Италия, Ватикана и Франция, където се надява да възстанови отношенията на Иран със Запада и да представи страната си като стълб на стабилността в Близкия изток, припомня АП.

Днес в акаунта си в Туитър Рохани съобщи, че италианският премиер Матео Ренци ще посети Иран през следващите месеци, за да разшири двустранните икономически отношения, предаде Ройтерс. Вчера Рохани и Ренци имаха среща в Рим, припомня БТА.

Президентът на Иран се срещна с папа Франциск (СНИМКИ)
netinfo