Кого посреща и изпраща Папата
Кого посреща и изпраща Папата / Guliver/Getty Images

В сряда папа Франциск даде аудиенция на руския президент Владимир Путин. Списъкът с хората, които посреща и изпраща главата на Римокатолическата църква, е доста пъстър. Ето някои от имената в него:

Сред множеството титли на Папата е и тази: "Суверен на града-държава Ватикана". Като такъв той е длъжен да изпълнява и своите дипломатически задължения, да общува с държавни и правителствени ръководители, независимо от тяхното вероизповедание и техния начин на управление. Като "слуга на Бога" той не бива да отбягва и грешниците. "Всеки един от нас трябва да се запита дали действително е готов да служи и помага на ближния си", заяви той след първата си литургия като глава на Римокатолическата църква и се отправи към затвора за малолетни престъпници, където изми краката на 12 затворници от различни националности и вероизповедания.

На гости във Ватикана

В списъка с хората, на които Папата дава аудиенция, се срещат най-различни имена, сред които и това на венецуелския президент Николас Мадуро. През юни 2013 година Папата обсъди с него проблеми като бедността, организираната престъпност и контрабандата на наркотици. Оттогава насам нивото на бедността във Венецуела нарастна още повече, също както и престъпността. Тази година Мадуро трябваше да се срещне още веднъж с папа Франциск. Но така и не пристигна в Рим - беше болен от грип.

На гости на Папата, но не на Франциск, а на предшественика му Бенедикт, беше и беларуският президент Александър Лукашенко, заедно със сина си Коля. Двамата посетиха главата на Римокатолическата църква през април 2009 година. "Би било грубо да не приемем президента на страна, с която поддържаме дипломатически отношения", заяви тогава говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. По време на аудиенцията Лукашенко подари на Папата римска икона, но Бенедикт се зарадва най-вече на малкия Коля, който тогава беше на 5 години.

Оттогава насам Лукашенко многократно кани Папата да посети Беларус. Но католиците в тази страна съставляват едва 15 процента от вярващите, а по протокол се изисква официална покана от водещата църква. В Беларус това е православната църква, която представлява 37 процента от населението. Главата на Римокатолическата църква изрази обаче готовност да посредничи за подобряване на отношенията между Беларус и държавите от ЕС. Дали сегашният Папа ще стане посредник между Украйна и Русия? Състоялата се в сряда аудиенция е втората среща на Франциск с руския президент Владимир Путин. Първата се проведе през ноември 2013 година.

Политика и още нещо

Неочаквана за мнозина беше и визитата на Раул Кастро във Ватикана. Кубинският президент бе толкова въодушевен от аудиенцията, че си позволи да се пошегува. "Ако Папата продължи да произнася такива речи, ще започна да се моля и ще се завърна в лоното на католическата църква". Римският папа изигра съществена роля и за нормализирането на отношенията между САЩ и Куба. Делегации на двете страни се срещнаха във Ватикана, а Папата отправи лични послания към президента на САЩ Барак Обама и кубинския държавен глава Раул Кастро.

През май тази година папа Франциск се срещна и с лидера на Палестинската автономна власт Махмуд Абас. Аудиенцията беше по повод канонизирането на две палестински монахини. Ватиканът и Палестинската автономна власт възнамеряват в скоро време да подпишат споразумение, гарантиращо свободата на вероизповеданията. Палестинската страна възприема договореностите като фактическо признаване на палестинската държава.

Неведоми са пътищата господни: в края на октомври 2014 година папа Франциск даде аудиенция на... футболистите от Байерн Мюнхен. Както споделят самите те, Папата дори им простил за победата над Рома със 7:1. Баварските футболисти подариха на папа Франциск трико на отбора, а на ръководената от него църква - 1 милион евро.

През януари тази година папа Франциск даде аудиенция и на представител на транссексуалното малцинство - испанеца Диего Нерия Лехарага, който по рождение е от женски пол.