Президентът на Боливия обяви коката за помощник в борбата му срещу империализма
Президентът на Боливия обяви коката за помощник в борбата му срещу империализма / снимка: БГНЕС, архив

Боливийският президент Ево Моралес заяви, че хилядолетната традиция в използването на листата на кока му помага в антиимпериалистическата борба.

„За мен листът на коката е помощник в антиимпериалистическата борба и тук на планинското плато това, бих казал, е пламък", заяви Моралес в реч, произнесена в Кочабамба.

Моралес посрещна Папа Франциск с листа от кока на летището

Президентът напомни за своето минало, когато е работил като събирач на листа на кока именно в този департамент. „Отначало аз отидох там с родителите си, за да подобрим икономическото си положение, но ние се натъкнахме на несправедливост, живеехме като жертви редом с хората от селското движение", каза Моралес, цитиран от агенция ABI.
Моралес e представител на местната индианска общност аймар. Той е трябвало да работи, без да е завършил средното си образование, а впоследствие стана "кокалерос" - профсъюзен лидер на селяните, отглеждащи кока.

Моралес е привърженик на легализирането на коката. Традиционното използване на коката в Боливия той нарича част от начина на живот в планината Анди, която се простира по протежението на западния бряг на Южна Америка. Тази си позиция той отстоява и на различни форуми, включително и на най-високо равнище. За нагледност той си позволи да дъвчи листа от кока на конференция на ООН по наркотиците.

Президентът на Боливия призова Европа да се освободи от САЩ

САЩ се борят с контрабандата на кока и провеждат кампания за изкореняване на тази земеделска култура, заради което е в конфликт с Моралес.

Източник: БГНЕС