Президентът на Боливия призова Европа да се освободи от САЩ
Президентът на Боливия призова Европа да се освободи от САЩ / БГНЕС

Президентът на Боливия Ево Моралес нарече "провокация към Латинска Америка" отклоняването на самолета му заради подозрения, че бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е на борда. Моралес призова европейските страни "да се освободят" от САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Президентският самолет, с който Моралес се връщаше от визита в Москва, кацна в боливийската столица късно снощи (местно време) след непредвиден 14-часов престой във Виена. Според боливийското правителство Франция, Испания и Португалия отказали да го пропуснат през тяхното въздушно пространство, принуждавайки го да се приземи в Австрия. Представители на Боливия твърдят, че зад инцидента стоят САЩ, посочва БТА.

"Това беше открита провокация към целия континент, не само към президента. Те използват агента на северноамериканския империализъм, за да ни сплашват", каза Моралес пред стотина привъженици, които го очакваха на летището в Ла Пас. "Съжалявам, но трябва да кажа, че някои европейски страни би трябвало да се освободят от северноамериканския империализъм, заяви президентът на Боливия.

Същевременно руски дипломатически потвърди, че Едуард Сноудън остава в транзитната зона на летище Шереметиево. Властите в Съединените щати, които издирват 30-годишния американец за издаване на разузнавателни програми, му отнеха паспорта. До момента нито една страна не е дала положителен отговор на молбата на Сноудън за политическо убежище. Той остава в транзитната зона на летище Шереметиево вече 12-и ден.