„Прес”: Българите – известни фалшификатори на кредитни карти
„Прес”: Българите – известни фалшификатори на кредитни карти / снимка: Sofia Photo Agency
Белградският вестник „Прес” коментира в днешния си брой, че българите са световноизвестни фалшификатори на кредитни карти и банкноти. Вестникът посочва, че сръбските банкови карти не са на уважение сред фалшификаторите.

Сръбската полиция е арестувала няколко престъпни български групировки, които са били оборудвани с всички съоръжения за фалшифициране на банкови карти. Няколко милиона динара са щетите, нанесени на сръбските банки. Първи на удара са градовете в близост до границата.

В Общинския съд в Димитровград в последните месеци са изречени голям брой присъди. В сътрудничество с Интерпол сръбската полиция е разбила няколко мрежи фалшификатори. Установено е, че каналите идват от България, където се печатат и фалшифицират банковите карти. Част от тях се използват в Сърбия, а останалата част чрез български и сръбски граждани тръгва към Западна Европа. Конфискувани са и фалшифицирани евро.

В България има и няколко групи, които заедно със сръбските престъпни произвеждат фалшиви банкови карти. Те са улеснени от факта, че някои сръбски банки нямат европейска защита. Най-много се фалшифицират Visa и MasterCard, докато сръбските банкови карти не са прицел на фалшификаторите.