/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов поздрави Борис Джонсън по повод избирането му на поста министър-председател на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания

България високо цени диалога и сътрудничеството с Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, като стратегически партньор и съюзник в двустранен и в международен план“, отбелязва в поздравлението си до Борис Джонсън българският министър-председател.

Премиерът Борисов изтъква, че отношенията между България и Обединеното кралство имат вековни традиции и тази година отбелязваме 140-годишен юбилей от тяхното установяване.

Ако той е следващият премиер на Великобритания, ще бъде интересно (СНИМКИ)

„Уверен съм, че независимо от предизвикателствата, ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа“, отбелязва още министър-председателят Бойко Борисов в поздравлението си до Борис Джонсън.
 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също отправи своите поздравления към Борис Джонсън за избирането му като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщиха от Министерството на външните работи.

В поздравителния адрес Екатерина Захариева посочва отбелязването на 140-годишния юбилей от установяването на дипломатическите отношения между България и Великобритания.

"Уверена съм, че установеният активен диалог и ползотворното сътрудничество между нашите държави ще продължат да се развиват, основани на доверие и разбирателство, за благоденствието на гражданите, в подкрепа на мира и сигурността", подчертава Захариева.

Борис Джонсън служи като външен министър на Обединеното кралство в периода 2016 - 2018 г., когато съвместно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева работиха върху теми като интеграцията на Западните Балкани, ядреното споразумение с Иран, както и приноса на Обединеното кралство към европейската сигурност след Брекзит, припомнят от МВнР.
 
пресцентър, Министерски съвет