/ iStock/Getty Images
Испанският премиер Педро Санчес обяви след среща в Барселона с ръководителя на изпълнителната власт на Каталуния Ким Тора, че преговорите между Мадрид и каталунските сепаратисти за кризата в Каталуния ще започнат този месец, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Турция догонва Испания по приходи от туризъм

"Решихме първата среща на двустранната комисия" между централното и каталунското правителство "да се състои този месец, тоест през февруари", съобщи Санчес.

"Трябва да възобновим диалога. Равносметката от последното десетилетие е плачевна. Никой не е спечелил. Всички са загубили", добави той.

В Каталуния ще има предсрочни регионални избори

Управляващите социалисти и каталунските сепаратисти обаче имат противоположни виждания как да бъде решена кризата. Сепаратистите искат референдум за самоопределение, а централното правителството е твърдо против, отбелязва АФП.

Преди срещата Тора каза, че ще настоява пред Санчес да се позволи законен референдум за независимост на богатата испанска област.

Правителството на Санчес многократно е заявявало, че е изключено да се организира такъв референдум, тъй като той би бил в нарушение на конституцията. Санчес се опитва да насочи преговорите към решаването на социални въпроси и регионалното финансиране, отбелязва АП.
БТА