Прага защити позицията си за радарната станция от US противоракетен щит
Прага защити позицията си за радарната станция от US противоракетен щит / netinfo

Чешкият министър-председател Мирек Тополанек защити позицията на Прага по американския проект за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана на чешка територия, предаде Франс прес.

"Чехия има право да подпише двустранен договор със САЩ, както са направили някои европейски страни като Великобритания", заяви чешкият премиер в Будапеща на обща пресконференция с унгарския си колега Ференц Дюрчани. Тополанек добави, че по този въпрос страната му ще се консултира не само с партньорите си от НАТО, но и с Русия.

В сряда чешкото правителство официално се съгласи да започне преговори със САЩ за разполагане на чешка земя на радар от американската система за противоракетна отбрана. През януари Пентагонът поиска от съюзниците си Чехия и Полша да приемат елементи от противоракетния щит - радар в Чехия и десет ракети прехващачи в Полша.

Унгарският премиер Ференц Дюрчани посочи, че ако елементите от американския противоракетен щит бъдат разположени в Чехия и Полша, те няма да пазят само двете страни, а и голяма част от Европа.

Унгария, която също е член на НАТО, не бе включена в стратегията на Пенатагона за разполагане на елементи от ПРО.